Trening “Razvoj socijalnog preduzetništva u rasinskom okrugu”
29/11/2017
Održana završna konferencija projekta Osnažiti!
19/12/2017

Okrugli sto “Da li je socijalno ugrožena žena društveno prihvatljiva?”

U okviru projekta “Osnažiti! Društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ u Centru za stručno usavršavanje je u sredu, 13.decembra premijerno prikazan dokumentarni film „Paralelni život“ nastao iz potrebe projektnog tima „Osnažiti“ da široj publici prenese deo svog iskustva stečenog tokom sprovođenja projekta. Nakon emitovanja filma, održana je panel diskusija „Da li je socijalno ugrožena žena društveno prihvatljiva?“, a sve sa ciljem da se javno ukaže na probleme sa kojima se žene u našoj zajednici susreću.

„Ovaj film je zamišljen kao kratka forma za otvaranje diskusije na temu kako naše društvo percipira žene različite nacionalnosti ali sličnog ekonomskog statusa i obrazovnog nivoa. Tokom sprovođenja projekta, često su nam upućivana pitanja koja se odnose na socijalno ugrožene porodice koje nisu romske nacionalnosti. Svedoci smo siromaštva koje nas okružuje ne samo u Srbiji već i u regionu. To nas je navelo da snimimo kratki film koji treba da nas navede na razmišljanje i proveri koliko smo izvežbani da prepoznamo diskriminaciju kada je vidimo, i koliko predrasuda mi sami imamo prema drugačijem.“ istakla je menadžerka projekta Ivana Stevanović Hempfling.

Nakon projekcije filma održana je panel diskusija u kojoj su aktivno učešće uzeli predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, UG „Romani cikna“, Alternativnog centra za devojke, , psiholozi, pedagozi, kao i profesorke srednjih škola koje su mentori za romske učenike u srednjim školama. Panel diskusiji prisustvovali su i predstavnici Grada Kruševca, ustanova i institucija, organizacije civilnog društva, škole, predstavnici romske zajednice, i kao i zaposleni u javnim ustanovama koji su u direktnom kontaktu sa socijalno ugroženim porodicama.

Projekat Osnažiti! je finansiran od strane Evropske Unije, a sprovode ga Javno komunalno preduzeće Kruševac kao nosilac projekta i Grad Kruševac i OCD Treehouse kao partneri, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao glavnog korisnika projekta. Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju EU finasira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.