Rad, Red, Reciklaža 2
26/04/2017
Komercijalizacija sekundarnih sirovina i reciklaže u Srbiji
26/04/2017

Rad, Red i Reciklaža

Trajanje projekta: od 28.06.2011. do 28.06.2012.

Vrednost projekta: €110,520 (uključuje finansijsko učešće “Treehouse” u iznosu od €15,456)

 

papir waste-photos 003 resize

 

UG “Treehouse” iz Kruševca je sproveo projekat “Rad, Red i Reciklaža” u partnerstvu sa Opštinom Ćićevac i ekološkim pokretom „Moravski orašak“, koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru programa „Podrška civilnom društvu“. Projekat je regionalnog karaktera i realizovan je na teritoriji četiri opštine Rasinskog okruga: Kruševac, Ćićevac , Varvarin i Trstenik.

UG “Treehouse” je posvećeno unapređenju životne sredine u Srbiji kroz sprovođenje projekata za dobrobit naše zajednice kako u ekonomskom tako i u socijalnom smislu. Osnovni ciljevi projekta su:

Osnovni Cilj: Postignuti napredni socijalni i ekonomski ciljevi kroz uvećane sakupljene količine sekundarnih sirovina i prevazilaženje problema uskog grla u lancu snabdevanja sektora reciklaže u Srbiji. Konkretne aktivnosti:

  • Prošireno komunalno sakupljanje: Uvećano i prošireno komunalno sakupljanje sekundarnih sirovina u saradnji sa opštinama i JKP-ima; 25% projektnih sredstava je iskorišćeno za kupovinu opreme za upravljanje otpadom koja je u vlasnistvu JKP-a.
  • Posredovanje u ostvarivanju javno privatnih partnerstava: Olakšana i proširena uloga privatnog sektora u sakupljanju i reciklaži a kroz formalna i neformalna javno-privatna partnerstva.
  • Organizovanje klastera generatora otpada: Prošireno sakupljanje komercijalnog i industrijskog otpada formiranjem klastera biznisa i radnji koje generisu istu ili sličnu vrstu otpada, kako bi se obezbedila ekonomičnost sakupljanja ovog otpada.
  • Mobilisanje individualnih sakupljača: Mobilizacija individualnih sakupljača sekundarnih sirovina u organizovane ili poluorganizovane mreže, koje sakupljačima obezbeđuje veće količine i prihode.
  • Podizanje javne svesti: Viša javna svest gradjana o reciklaži u ruralnim i urbanim sredinama.
  • Podrška volonterizmu: Povećano učešća gradjana i volonterizma u ekološkim i reciklažnim inicijativama