Manifestacija povodom obeležavanja “Dana planeta Zemlje”
22/04/2012

Organizovana ekološka edukativna radionica

20-21.mart 2012. Nevladina organizacija ”Treehouse” u saradnji sa Kulturno-prosvetnom zajednicom iz Kruševca organizovala je Ekološko edukativne radionice ”Kreativna reciklaža”, koje su održane 20. marta 2012. u prostorijama Biznis inkubator centra u Kruševcu u periodu od 10 do 15 časova, i u Trsteniku 21. marta 2012. u Osnovnoj školi „Miodrag Čajetinac Čajka“ u periodu od 12 do 16 časova.

Radionice je organizovao NVO ”Treehouse”, a u okviru projekta ”Rad, red i reciklaža” koji finansira EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu”. Pozivu se odazvalo 10 škola iz Kruševca i okoline, a učesnici su bili učenici od petog do osmog razreda, članovi eko sekcija. Na početku je deci podeljen promotivni material i “Mala knjiga o reciklaži”, koja predstavlja vodič sa definicijama i zanimljivostima iz sektora reciklaže. Radionice su se sastojale iz dva dela:

  • Teorijskog – koji je obuhvatao jednočasovni uvod i interaktivno upoznavanje dece sa osnovnim pojmovima reciklaže: Ivana Stevanović Hempfling i „Treehouse“ tim;
  • Praktičnog dela – Upoznavanje dece sa metodama upotrebe sekundarnih sirovina kao materijala za izradu umetničkih i upotrebnih kreacija: Tamara Nešić i Ivana Tijanić, predstavnice „Eco Mode“.

Deca su od raznih sekundarnih sirovina izrađivala modele, i započela pripremu za veliko takmičenje u izboru za najbolju skulpturu, koja će se održati 22. aprila u sklopu manifestacije obeležavanja “Dana planete Zemlje”. Učenici koji su učestvovali će u okviru svojih Eko sekcija u narednih mesec dana praviti modele koji će biti izloženi na pomenutoj manifestaciji, gde će stručni žiri odabrati najbolji rad. “Treehouse” će za najbolje radove obezbediti nagrade.