Reciklaža plastike

Plastika je jedan od najčešće korišćenih materijala. Koristimo ga za pakovanje proizvoda široke potrošnje, naše kreditne kartice su od plastike, ambalaža za hranu i piće se pravi od plastike, koristimo je za za pravljenje igračaka pa čak i odeće! Postoji preko 10.000 različitih vrsta plastike u svetu koja se može mešati sa mnogim drugim elementima, tako da je njena upotreba neograničena.

Reciklaža plastike je proces prerade otpadne plastike u proizvodnji novog plastičnog materijala. Reciklaža starih plastičnih proizvoda koristi 20% -40% manje energije nego što je proizvodnja od novih.

Plastika je nastala kombinacijom nafte ili prirodnog gasa sa kiseonikom ili hlorom. Ovaj proces zahteva paljenje velikih količina nafte. Ako bi se reciklirala sva naša plastika, smanjili bismo smo potrošnju nafte i uštedeli 25% prostora nasih deponije. Mogu se reciklirati: boce za pića, boce sa tečnošću za ispiranje usta, plastična folija, tegle za prehrambene proizvode, boce sa prelivima za salate, ambalaža za mleko i jogurt, kese za đubre, ambalaža za deterdžent, ambalaža za sok i boce za šampon. Od reciklirane plastike može se praviti gradjevinski materijal, može da se koristi za pravljenje igračaka, klupa za parkove, auto-delova, cevi za navodnjavanje itd. i što je najvažnije, smanjuje se emisija štetnih gasova koji utiču na efekat staklene bašte.