Reciklaža stakla

Staklo je u velikoj meri prisutno u domaćinstvu i industriji. Koristi se za pakovanje mnogih prehrambenih proizvoda kao i za izradu sijalica, prozora, ogledala, posuđa itd. Reciklaza stakla je proces uzimanja starih porizvoda od stakla i pretvaranje u nove proizvode za višekratnu upotrebu. Za reciklažu starog stakla koristi se 40% manje energije nego što je potrebno za proizvodnju novog.

Novo staklo se pravi tako što se pesak sa dodatkom sode i kreča, topi na vrlo visokim temperaturama. U tom procesu se troši dosta energije, a u vazduh se ispušta velika količina štetnih gasova. Ali zato reciklažom jedne tone stakla možemo sačuvati skoro devet litara mazuta koji bi inače bio spaljen za izradu proizvoda od novog stakla. Nisu sve vrste stakla proizvedene istim procesom, zato sijalice, neko posuđe i staklene prozori ne mogu da se recikliraju. U glavne proizvode od recikliranog stakla spadaju ambalaža za piće i tegle za hranu.

Svo staklo dolazi u jednoj od tri različite boje: providna, zelena i braon. Uvek treba sortirati svoje staklene proizvode po boji. I potražite "G" logo na proizvodu, što znači da je proizvod napravljen od recikliranog stakla i može biti ponovo recikliran. Staklo može da se reciklira bezbroj puta a da ne izgubi svoj kvalitet ili kvantitet.