Manifestacija povodom obeležavanja “Dana planeta Zemlje”
22/04/2012
Donacija reciklažnih kanti trgovinsko-ugostiteljskim objektima
28/10/2012

Otpad sredi, deponiju štedi

U okviru akcije „Veliko spremanje Srbije“, UG „Treehouse“ je apliciralo i dobilo sredstva od Ministarstva ŽSRPP za akciju „Otpad sredi, deponiju štedi“, a glavni ciljevi akcije su bili čišćenje gradskih divljih smetlišta u Kruševcu i sortiranje sakupljenih sekundarnih sirovina na samoj lokaciji.

„Treehouse“ je smatrao da nije dovoljno samo pokupiti otpad i poslati ga na deponiju, već je projektom predvideo da sakupljeni reciklažni otpad bude odvojen od komunalnog a zatim poslat u reciklažni centar JKP Kruševac na dalju obradu. Na ovaj način je samo komunalni otpad odvežen na deponiju, gde i pripada, a sekundarne sirovine će biti presovane i poslate na reciklažu

Akcija je započela 07.06. i podrazumevala je upošljavanje 15 radnika (Romi i socijalno ugrožene grupe) na čišćenju 6 najugroženijih lokacija u trajanju od 7 dana. Sakupljeno je ukupno 535 džakova i 1 džambo vreća komunalnog otpada, i 280 džakova i 13 džambo vreća sekundarnih sirovina ili preglednije: 49,6 kubnih metara komunalnog otpada i 46,8 kubnih metara reciklažnog otpada, ukupno 96,4 kubnih metara otpada uklonjenog iz životne sredine.

Volonteri su se priključili akciji u subotu 09.06. kada je cela Srbija uzela učešće u velikom spremanju Srbije. Tada su se akciji „Treehouse“ priključili Centar za osobe sa invaliditetom i Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju iz Kruševca, kao i jedan broj građana. Oko 50 volontera je toga dana čistilo obalu reke Rasine u gradskom području i sakupilo ukupno 60 džakova komunalnog i 40 džakova i 2 džambo vreće reciklažnog otpada. „Otpad sredi, deponiju štedi“ je sufinansiran sredstvima projekta „Rad, red i reciklaža“ koji „Treehouse“ implementira sredstvima EU u Rasinskom okrugu.

„Treehouse“ će nastaviti da sprovodi projekte i akcije u oblasti upravljanja otpadom sa ciljem da podigne svest o neophodnosti reciklaže i očuvanja životne sredine u Srbiji.